Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
22.9.2021

Panu Autio toimii #BeActive-lähettiläänä

Euroopan urheiluviikko (European week of Sport EWoS) on Euroopan komission aloite urheilun ja liikunnan edistämiseksi kaikkialla Euroopassa. Sen tavoite on innostaa eurooppalaisia olemaan #BeActive säännöllisesti ja liikkumaan omassa arjessaan enemmän. Teemaviikkoa vietetään vuotuisesti 23. - 30. syyskuuta ympäri Eurooppaa.

Panu Autio toimii #BeActive-lähettiläänä. Uutta #BeActive-lähettilästä voi kutsua suomalaisen futsalin pioneeriksi. Kun nykyään 36-vuotias Autio aloitti futsalin huipputasolla 2000-luvun alussa, laji oli Suomessa lapsen kengissä.

Sittemmin futsalin suosio ja taso on kasvanut Suomessa. Myös Autio on pelannut muutamaa ulkomaan jaksoa lukuun ottamatta suurimman osan urastaan kotimaassa. Hän kertoo olevansa ylpeä siitä, että on voinut osaltaan edistää futsalin kasvua Suomessa.

Pelaamisessa Autiota innostaa kuitenkin myös vähemmän kilpailulliset tekijät. Esimerkiksi maajoukkueen kanssa pääse usein kokemaan ikimuistoisia hetkiä hyvässä porukassa. Yhden tällaisen kokemuksen autio sai MM-karsintamatkalla Moldovassa.

Moldovassa olleen sitkeän sumun takia maajoukkueen lentoja peruttiin monta kertaa sekä meno- että paluumatkalla. Joukkue sopeutui kuitenkin odotteluun potkimalla palloa lentokenttien odotushalleissa. 

– Siellä vartijatkin välillä vähän katseli. Se oli aika jännittävä ja erikoinen kokemus, joka hitsasi joukkuetta lisää yhteen. 

Futsalammattilaisuuden lisäksi Aution tehnyt viimeiset kuusi vuotta töitä Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä. Jatkossa Aution arkea täydentää myös #BeActive-lähettilään tehtävä. Autio pitää suurena kunniana päästä jakamaan viestiä liikkumisen tärkeydestä.

– Jos pystyy yhtään olemaan inspiroimassa jengiä liikkumaan, niin totta kai se on fantastinen homma.

Autio on innoissaan siitä, että yksi 23. syyskuuta alkavan Euroopan urheiluviikon teemoista on sukupolvien yhdistäminen liikunnan avulla. Autiolla on rakkaita muistoja lapsuuden kesistä, jolloin hänen sukunsa kokoontui mökille pelaamaan jalkapalloa. 

– Meillä oli isät vastaan pojat -peli kerran kesässä. Nuorimmat pojat olivat varmaan jotain 3–4-vuotiaita, ja siellä oli myös meidän ukki maalissa. 

Autiolla on itsellään 1- ja 3-vuotiaat lapset. Tulevaisuudessa hän haluaa osallistua aktiivisesti lastensa pihapeleihin.

#BeActive-lähettiläiden toivotaan kannustavan ihmisiä liikkumaan laajalla rintamalla. Hyvien asioiden puolesta kampanjoiminen on Autiolle jo entuudestaan tuttua. Hän on ottanut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti kantaa moniin liikunnan ja urheilun yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Autiolla on mielessä useampia urheiluun liittyviä epäkohtia, joista tulisi puhua. Yksi niistä liittyy ilmastonmuutokseen.

– Koko urheilujärjestelmämme perustuu siihen, että kilpaillaan kansainvälisesti ja lennetään ympäri maailmaa. Miten paljon ja pitkään tällainen kehitys voi jatkua, vai tuleeko siinä sellainen, että pitää kääntyä takaisin paikalliseen kilpailemiseen?

Lisäksi Autiota harmittaa se, että monessa lajissa on vielä valtavasti tehtävää sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi.

– Futsalissahan ei MM-kisoja järjestetä naisille ollenkaan. Se on ihan käsittämätön juttu, että vieläkään ei ole naisille saatu aikaiseksi järjestää omia kisoja. 

Myös Suomessa riittää tehtävää tasa-arvon saralla. Miesten ja poikien joukkueiden saattaa olla edelleen helpompi saada esimerkiksi harjoitusvuoroja.

Aution mielestä myös ammattiurheilijoiden sosioekonomista asemaa tulisi parantaa. Keinoiksi hän nostaa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan sekä eläke- ja vakuutusturvan uudistamisen.

LUE KOKO HAASTATTELU