Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Neste

Riittävä nesteensaanti ja nestetasapaino vaikuttavat jalkapalloilijan suorituskykyyn. Jalkapallo-ottelun aikana nestettä menetetään keskimäärin 1–2 l/h olosuhteista ja yksilöstä riippuen. Runsaampi hikoilu esimerkiksi kuuman ilman takia lisää nesteenmenetystä kylmempään ilmaan verrattuna. On tärkeää juoda jo ennen janon tunnetta. Nestetasapainolla on myös merkitystä elimistön palautumiseen urheilusuorituksen jälkeen.

Jo kahden prosentin nestevaje saattaa näkyä 13–15 prosenttia heikentyneenä suorituskykynä tutkimusten mukaan. Nestevaje kohottaa sydämen sykettä submaksimaalisen suorituksen aikana sekä aiheuttaa väsymystä. Lisäksi nestevaje saattaa aiheuttaa kognitiivisten toimintojen heikentymistä, vähentää elimistön verenkiertoa sekä lisätä lihasten energiankulutusta nestevajeen aiheuttaman suuremman fyysisen rasituksen seurauksena. Mitä heikkokuntoisempi henkilö, kuumempi ilma ja suurempi nestevaje on kyseessä, sitä suuremmat ovat todennäköiset seuraukset.

Jalkapalloilijoille suositellaan päivän aikana 2 l nestettä ja lisäksi 1 l/jokainen urheilutunti. Alle 90 minuutin suorituksiin suositellaan vettä nesteyttäjänä ja sitä pidempiin suorituksiin urheilujuomaa tai mehua veden lisäksi. Varsinkin helteellä suolan lisääminen juomaan on suositeltua. Nesteiden avulla voidaan myös helposti lisätä energiansaantia päivään nauttimalla esimerkiksi sokeroituja mehuja tai urheilujuomia. Nestetasapainon tarkkailu onnistuu parhaiten seuraamalla oman virtsan väriä: vaalea väri kertoo hyvästä nestetasapainosta.