Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
25.7.2022

Jalkapalloammattilainen Lassi Nurmos

28-vuotias puolustaja Lassi Nurmos pelaa ensimmäistä kauttaan Ykkösen KTP:ssa.


Lassi Nurmos on loistanut tällä kaudella KTP:n puolustuslinjassa (Kuva: Mikko Mäkelä)

Nurmos pelasi jo 16-vuotiaana AC Oulussa ensimmäiset pelinsä Ykkösessä. Nyt pelejä Veikkausliigassa ja Ykkösessä on lähes 250. AC Oulun lisäksi Nurmos on pelannut kaudet RoPS:ssa ja PS Kemissä.

Viime kauden jälkeen Nurmoksen ja AC Oulun tiet erkanivat. Nurmos ei ollut huolissaan, etteikö uutta seuraa löytyisi. Hän kuitenkin päätti Twitterissä luoda itselleen profiilin ja sitä kautta ilmoittaa, että sopimusta ei ole ja pelaaminen vielä kiinnostaa.

- Siinä vaiheessa ajatus oli, että tulta päin. En ollut huolestunut, mutta kokeilin vähän uutta tyyliä. Ainakin säpinää siitä syntyi, joten varmasti onnistuin jollain tapaa tässä, oululaislähtöinen Nurmos kertoo.

Sitä tarina ei kerro, että heräsikö KTP:n kiinnostus Twitterin kautta, mutta Nurmos solmi kotkalaisjoukkueen kanssa kauden 2022 mittaisen sopimuksen.

- Olen sopeutunut tosi hyvin Kotkaan. Hyvään joukkueeseen on tietysti helppo sopeutua. Kotka on iso jalkapallokaupunki ja täällä huomaa, että hommalla on isoa merkitystä paikallisesti.

KTP nousutaistelussa

KTP:n kausi Ykkösessä on sujunut erinomaisesti. 15 pelistä on kertynyt 31 pistettä ja sijoitus sarjataulukossa on toinen. Pelin enemmän pelannut sarjakärki TPS on kolmen pisteen päässä.

- Enemmän olemme lähteneet työnteonkulttuurin ja oman arjen ja tekemisen kautta. Ne kun ovat kunnossa, on lopputuloskin yleensä hyvä. Perinteistä sijoitustavoitetta meillä ei varsinaisesti ole, mutta kun puolivälissä olemme pari pistettä kärjestä, niin kyllä se nousu on tavoitteena, Nurmos summaa.

Ykkönen on tälläkin kaudella erittäin tasainen sarja. Sen vahvistaa myös Nurmos.

- Ykkönen on ollut jo pitkään tosi tasainen, sitä se on tälläkin kaudella. Joukkueet pelaavat paljon ristiin ja varsinkin se keskikasti on tosi tiukka. Toki kärjen ja hännän välillä on pisteissä isoa eroa, mutta kyllä joka ilta saa olla parhaimmillaan, jos aikoo pisteitä saada. Sarjassa on myös kivasti uusia tuttavuuksia. Ykkönen on perinteisesti sarja, jossa on tosi paljon vaihtuvuutta, Nurmos sanoo ja viittaa sarjajärjestelmään.

- Monella Ykkösen joukkueella on aika kunnianhimoinen pelitapa, mikä on tuonut säpinää molempiin päihin, Nurmos vielä jatkaa.

Opiskelusta vastapainoa

Nurmos on opiskellut nyt kolme vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa liiketaloutta.

- Opiskelut ovat korona takia olleet pitkälti etänä ja nyt pystyn Kotkasta käsin suorittamaan niitä omaan tahtiin. Aikataulussa mennään hyvin ja vuoden päästä olisi tarkoitus valmistua.

Nurmos pelaa ammatikseen jalkapalloa. Tähän opiskelu tuo hyvää vastapainoa.

- Siinä saa hyvin ajatuksia muualle ja totta kai uran jälkeistä elämää on myös hyvä miettiä.

Ammattina jalkapallo

Kuten alussa mainittiin, Nurmos on pelannut Veikkausliigassa ja Ykkösessä jo lähes 250 peliä vuodesta 2011 eteenpäin.

- On futis muuttunut tässä ajassa, Nurmos sanoo ja pohtii hetken.

- Joka tasolla ammattimaisempaa, vaikka ehkä taloudelliset resurssit eivät ole juurikaan nousseet. Kaikki tekeminen, niin pelaajille kuin valmennustiimeillä, on ammattimaisempaa.

Nurmos nostaa esiin myös muutokset valmennuksessa.

- Viime vuosina on tullut entistä enemmän intohimoisempia nuoria valmentajia mukaan, jotka janoaa opiskella peliä ja pelaamista sekä itsensä kehittämistä. Myös valmennustiimien merkitys on nyt isompi.

28-vuotias Nurmos on siis ollut noin 10 vuotta jalkapalloammattilaisena.

- Totta kai kun on välillä huonoja hetkiä, niin sitä on hyvä muistuttaa itselleen, että saan tehdä ammatikseni sitä, mistä moni vain haaveilee.

- Ja kun olen puhtaasti jalkapallolla elänyt, niin onhan minulla tietyllä tapaa etuoikeutettu asema, huipputyö, Nurmos painottaa.

Jalkapalloammattilaisuudesta haaveilevia on tuhansia jo pelkästään Suomessa. Tie ammattilaiseksi on kuitenkin pitkä, ja vain harva jalkapallosta itselleen ammatin saa.

- Näin juuri. Kyllä sitä ylpeä voi olla tästä. Totta kai edelleen sitä tavoittelee vielä kovempia pelejä, jolloin myös tilinauha olisi isompi, mutta nyt mennään päivä ja peli kerrallaan ja katsotaan mihin jalkapalloa vielä vie.