Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
5.12.2020

Fifa hyväksyi 14 viikon mittaisen äitiysvapaan naispelaajille

Fifan uusien sääntöjen mukaan äitiysvapaalla oleville jalkapalloilijoille täytyy maksaa vähintään kaksi kolmasosaa palkasta.

Uudet säädökset tulevat voimaan 1. päivä tammikuuta 2021.

Jatkossa pelaajille on taattava vähintään 14 viikon äitiysloma, josta vähintään 8 viikkoa on oltava lapsen syntymän jälkeen. Äitiysloman aikana pelaajalle maksetaan vähintään kaksi kolmasosaa palkasta.

Äitiysvapaan ajaksi pelaajan tilalle voidaan palkata toinen pelaaja, mutta työpaikka pitää taata äitiysvapaalta palaavalle pelaajalle.

Seurat eivät saa purkaa pelaajan sopimusta raskauden takia. Sääntöjen rikkominen johtaa korvauksien maksamiseen pelaajalle ja myös sakkoihin seuralle.

- Pelaajat ovat halunneet näitä parannuksia. On hyvä nähdä, että FIFA kuunteli pelaajien ääntä, sanoi FIFPRO:n pääsihteeri Jonas Baer-Hoffmann.

- Ammattilaisjalkapalloilijat ovat myös vanhempia ja etenkin naisille se on tuonut liikaa esteitä. On tärkeä asia suojella vanhemmuuden oikeutta myös ammattilaisjalkapallossa.

FIFPRO:n vuonna 2017 tekemän raportin mukaan vain kahdella prosentilla naispelaajista oli lapsia, kun taas 47% sanoi lopettavansa pelaamisen ennenaikaisesti perustaakseen perheen, mm. lastenhoitopalvelujen puuttuminen oli iso syy lopettaa.

- Tämä on erittäin tärkeä ja olennainen askel naisten jalkapallolle - pelaajille ja pelin kestävälle kasvulle, sanoi argentiinalainen maalivahti ja FIFPRO:n Global Player Councilin jäsen Gabriela Garton.

- Kenenkään ei tarvitse valita perheen perustamisen tai jalkapallouran jatkamisen välillä, Garton lisää.