Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
17.5.2022

Naisten Suomen Cup uudistuu

Ensi vuonna myös naisten Suomen Cup tekee paluun pudotuspelimuotoon. Aiemmin uudistettu miesten Suomen Cup on saanut seurojen ja kannattajien keskuudessa lämpimän ja innostuneen vastaanoton ja ensi vuodesta alkaen lähes samankaltainen formaatti nähdään myös naisten Suomen Cupissa.

Uudistettu naisten Suomen Cup käynnistyy maalis-huhtikuussa 2023. Laajan seuroille kohdennetun palautekyselyn vastaus oli selvä –seurat ja joukkueet haluavat Suomen Cupiin tulos tai ulos -formaatin.

Palloliiton Suomen Cupin kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäki on erittäin iloinen Suomen Cupin uudistuksesta ja kiittää seurojen sekä cupin työryhmän panosta.

- Nykyinen malli ei ole saanut toivottua vastaanottoa, joten perustimme työryhmän, jossa mukana oli edustus Kansallisesta Liigasta, naisten Ykkösestä ja Kakkosesta, JPY:stä sekä Palloliitosta.​

JPY:stä työryhmässä olivat mukana Kaisa Mäki ja Emma Immonen.

- Aiemmin toteutetusta uudistuksesta miesten Suomen Cupissa on hyviä kokemuksia ja pystyimme hyödyntämään niitä tässä prosessissa. Kaikki seurat jokaiselta sarjatasolta saivat vaikuttaa, ja ne vastasivatkin aktiivisesti niille kohdennettuun kyselyyn. Lopputuloksena pääsemme julkaisemaan erityisesti seuroja ja kannattajia palvelevan formaatin, Leivo-Jokimäki kertoo.

Suomen Cupin lisäksi tulevaisuudessa pelataan helmi-maaliskuussa uusi kilpailu – Kansallinen Cup. Siihen osallistuvat Kansallisen Liigan ja Ykkösen joukkueet.

- Kansallisen Cupin tehtävä on pitää kilpailukausi pitkänä ja tuoda kilpailullisia otteluita on talvelle. Tämä oli seurojen toive, Leivo-Jokimäki avaa.

Kilpailu-uudistuksen yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi tunnistettiin naisten pelaaman jalkapallon kulttuurin edistäminen alasarjoissa. Tulevana syksynä naisten Suomen Cup saa myös oman uudistetun logon ja graafisen ilmeen.  

- Seuroilla on selkeä halu pelata cupia. Haluamme kannustaa ne mukaan ja sitä kautta luoda nostetta naisten pelaamaan jalkapalloon.

- Haluamme houkutella lisää naisten joukkueita mukaan kaikilta sarjatasoilta, mutta erityisesti alasarjoista eli Kolmosesta alaspäin. Tästä syystä alasarjajoukkueilla on niin sanottu ”kahden pelin takuu”, Leivo-Jokimäki sanoo.

Kahden pelin takuu merkitsee alasarjalaisille Suomen Cupissa vähintään kahta ottelua. Tasauskierros pelataan kierroksen 1 jälkeen. Tasauskierroksella vastakkain arvotaan pelaamaan ensimmäisellä kierroksella hävinneet joukkueet.

Palloliiton hallitus hyväksyi naisten Suomen Cupin kilpailu-uudistuksen kokouksessaan maanantaina 16.5. >> 

Naisten Suomen Cupin uudistus tiivistetysti:

  • Suomen Cup pelataan tulos tai ulos –formaatilla. Kilpailun ajankohta maalis/huhti-syyskuu.
  • Alempisarjalaiset aloittavat ja muut tasot tulevat mukaan portaittain. Alempisarjalaisilla on ”kahden pelin takuu”. Kierrokselta 1 voittajat Kierrokselle 2. Kierroksen 1 hävinneet joukkueet pelaavat Tasauskierroksella, jonka voittajat myös Kierrokselle 2. Kahdella ensimmäisellä kierroksella sekä Tasauskierroksella käytetään joustoja esim. peliajan suhteen. 
  • Maantieteellisesti alueellinen startti, alempisarjalaisella kotietu Kierrokselle 5 asti, jolloin kilpailu myös siirtyy yhteen alueeseen eli koriin. Vapaa arpa koko kilpailun eli kuka tahansa voi kohdata kenet tahansa.
  • Kierrokselle 3 (48) mukaan tulevat kaikki ilmoittautuneet Kansallisen Liigan, naisten Ykkösen ja naisten Kakkosen joukkueet.
  • Kierrokselta 5 (16) alkaen mukaan tulevat ”Kansallisen Cupin” neljä parasta joukkuetta (uudesta kilpailuista myöhemmin tekstissä). Tästä eteenpäin edetään normaalisti finaaliin normaalin cup-formaatin mukaan.
  • Uusi formaatti otetaan käyttöön  kaudesta 2023 alkaen eli jo seuraava naisten Suomen Cup pelataan uudella formaatilla. Suomen Cupin tarkemmat ja yksityiskohtaiset säännöt tehdään valmiiksi syyskuuhun 2022 mennessä.
  • Naisten Suomen Cupiin osallistutaan ilmoittautumalla kilpailuun

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  • Helmi-maaliskuussa pelataan uusi kilpailu, ”Kansallinen Cup” (vrt. Liigacup tai Ykköscup), johon osallistuvat Kansallisen Liigan ja Ykkösen joukkueet. Tämä pidentää kilpailullista kautta ja mahdollistaa pelaajien testaamisen. Tarkemmat säännöt syksyllä.  Osallistuminen on vapaaehtoista. Kilpailun neljä parasta pääsevät suoraan Suomen Cupin 16 parhaan joukkoon Kierrokselle 5.
  • Neljä parhaiten menestynyttä Kakkosen joukkuetta Suomen Cupissa pääsevät ”Regions’ Cupin” välierävaiheeseen, jonka jälkeen finaali. Neljä parhaiten menestynyttä alasarjajoukkuetta Suomen Cupissa pääsevät ”Regions’ Roots Cupin” välierävaiheeseen, jonka jälkeen finaali. HUOM! Näillä kilpailuille tulee omat tunnistettavat nimet, nyt verrokki miesten kilpailujen nimiin asian havainnollistamiseksi.
  • Tarkemmat säännöt kilpailuista julkaistaan syksyllä 2022.