Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Hyvinvoinnin työkalut: Stressi

Hyvinvoinnin työkalut: stressi ja stressinhallinta

Hyvinvointia tukevat työkalut ovat olennaisia oman hyvinvoinnin kehittämiselle ja ylläpidolle. Ennen työkalujen esittelyä kerromme hieman stressistä ja tunteista, sillä esimerkiksi stressiä ei voi hallita, jollei ymmärrä mistä on kyse. Yksi eniten ihmisten hyvinvointia haastavista tekijöistä on stressi. Stressi vaikuttaa jossain vaiheessa melkein jokaisen jalkapalloilijan suoritukseen ja hyvinvointiin.

Sopiva määrä stressiä lyhytaikaisesti voi olla usein hyödyllistä erityisesti urheilijoille, sillä se auttaa virittymään tilanteeseen sopivalla tavalla. Tämä on hyvänlaatuista stressiä. Huolestuttavaa stressi on silloin, jos se pitkittyy ja oireet ovat näkyviä ja jatkuvia. Huolestuttava tai "huono stressi" syntyy yleensä siitä, että tilanteen vaatimukset ylittävät pitkäaikaisesti sen, että uskoisimme selviytyvämme niistä. Stressiä aiheuttavat muun muassa:

Itselle sopivat stressinsäätelytaidot riippuvat stressin lähteestä ja omasta stressioireesta. Stressi ilmenee jokaisessa yksilössä hieman eri tavalla. Jotkut oireet voivat olla selkeitä, kun taas toiset pienempiä ja epäselvempiä. Ensimmäinen hyvä askel itselle sopivien stressinsäätelytaitojen tunnistamiseen on omien stressioireiden tunnistaminen. Oireet voivat olla fyysisiä, psyykkisiä, emotionaalisia, tai käyttäytymiseen liittyviä, kuten alla olevassa taulukossa on esitelty.

Mitä taulukon stressioireista olet kokenut? Mitkä ovat sinulle tyypillisiä oireita? Puuttuuko taulukosta jokin stressioire?