Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Lopettamiseen vaikuttavat tekijät

Lopettamiseen vaikuttavat tekijät

Lopettamisprosessin mahdollisesti merkityksellisin tekijä on lopettamisen vapaaehtoisuus. Mikäli pelaajan ura ei pääty vapaaehtoisesti omalla päätöksellä, aktiiviuran jälkeiseen elämään sopeutuminen saattaa olla vaikeampi ja pidempi prosessi. Iso osa urheilijoista, jotka puolestaan lopettavat uransa vapaehtoisesti, kokevat uran lopetuksen normaalina ja luonnollisena prosessina. Myös muut tekijät vaikuttavat lopettamisprosessiin. Näistä tekijöistä huomattavimmat on esitelty alla olevassa taulukossa:

Vähentämällä sopeutumista haittaavia tekijöitä ja painottamalla myönteisiä tekijöitä, jalkapalloilijan lopettamisprosessia voidaan tukea huomattavasti. Myös oheisten vinkkien hyödyntäminen auttaa lopettamisprosessissa.

 

 

 

 

 

 

 

Vinkkejä lopettamisen tueksi

Tukiverkosto

Mahdollisesti tärkein lopettamista ja valmistumista tukeva tekijä on sosiaalinen tuki. Tällä tarkoitetaan perheen, pelikavereiden, muiden ystävien, valmentajien ja muiden yhteisöjen tukea. Sosiaalinen tuki ja erityisesti vertaistuki toimii ns. "puskurina" lopettamisen sopeutumisvaikeuksia vastaan. Kannustamme sinua ottamaan rohkeasti yhteyttä muihin lopettaneisiin pelaajiin. Todennäköistä on, että muutkin pelaajat haluaisivat keskustella lopettamisesta ja siihen liittyvistä ajatuksista.

Tunteiden kohtaaminen

On tärkeää kohdata omia lopettamiseen liittyviä tunteita, sillä se auttaa ymmärtämään itseäsi paremmin. Jokaisella ihmisellä on oikeus kokea erilaisia tunteita: kaikki tunteet ovat aina hyväksyttäviä. On tärkeää ymmärtää, että tunteiden kohtaaminen ja niiden näyttäminen ei ole heikkous, vaan vahvuus, joka auttaa sinua oppimaan uutta itsestäsi ja muista ihmisistä, sekä kasvamaan ihmisenä. 

Rutiinien ylläpito

Jalkapalloilijana tottuu tiettyihin rutiineihin ja aikatauluihin. Hyödyllisten rutiinien ylläpito sekä uusien rutiinien luominen sopeutumisaikana tuo usein turvan ja tuen tunnetta. Suosittelemmekin, että ylläpidät mahdollisuuksien mukaan itsellesi tärkeitä pelaajaurasi aikana aloitettuja rutiineja sekä luot uusia rutiineja, erityisesti sopeutumisaikana.

Yhteys jalkapalloon

Monet kokevat yhteyden jatkumisen jalkapalloyhteisöön merkityksellisenä. Vanhojen harjoituskavereiden, joukkueen harjoitusten tai pelien näkeminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta se yleensä helpottaa pian. Tuttu ympäristö ja ihmiset tuovat usein mukavuuden, tuen ja turvan tunnetta. 

Lajin parissa jatkaminen

Oman jalkapallouran lopettaminen ei tarkoita, että sinun tarvitsee poistua lajikontekstista kokonaan. Monet entiset jalkapalloilijat päätyvät jatkamaan lajin parissa eri tavoin aktiiviuran jälkeen. Voit esimerkiksi toimia seuroissa valmennus- tai vapaaehtoistehtävissä, voit mentoroida nuoria jalkapalloilijoita, tai jatkaa pelaamista harrastejoukkueissa ja kavereiden kanssa. 

Entiset jalkapalloilijat ovat perustaneet myös Jalkapalloalumnit ry:n. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhteisönä, johon uransa lopettaneet jalkapalloilijat voivat yhdessä kokoontua. Vertaistuki ja kokemusten jakaminen voi helpottaa lopettamisen prosessia. Pääset tutustumaan Jalkapalloalumnit ry:n toimintaan tarkemmin osoitteessa: https://jalkapalloalumnit.fi/

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.