Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Mielenterveys

Mielenterveys

Yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin osa-alueista on mielenterveys. Mielenterveys voidaan määritellä "hyvinvoinnin tilaksi, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan" (WHO, 2013). Mielenterveys vaikuttaa olennaisesti myös ihmisen fyysiseen terveyteen. Pelaajayhdistysten kansainvälisen kattojärjestön FIFPRO:n mukaan pelaajista 20-35% kokee peliuransa aikana masennus- tai ahdistusoireita ja 4-9% kärsii uhkapeli -tai päihdeongelmista. Mielenterveyden haasteita kohtaa lähes jokainen jossakin vaiheessa elämäänsä. Jokainen meistä tuntee ajoittain kuitenkin itsensä ahdistuneeksi tai stressaantuneeksi. Nämä tunteet ovat normaaleja eikä niitä tarvitse pelästyä. Tärkeää on muistaa, että apua kannattaa hakea mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Jalkapalloilijana ja urheilijana saatat kokea erilaisia mielenterveyden haasteita urasi aikana ja/tai sen jälkeen. Esimerkiksi sopimuksettomana oleminen ja epätietoisuus tulevasta saattavat haastaa mielenterveyttäsi. On olemassa riskitekijöitä, jotka voivat altistaa mielenterveyden ongelmille, mutta toisaalta on olemassa myös tekijöitä, jotka suojaavat sinua mielenterveyden erilaisilta haasteilta. Osa mielenterveyssairauksista on myös perinnöllisiä, mutta se ei tarkoita, että sairaus välttämättä periytyy sinulle. Muita urheilijoiden ja jalkapalloilijoiden mielenterveyden tekijöitä olemme koonneet alla olevaan kuvaan. Muista, että tämän paketin muissa osissa olemme koonneet muita eri urasiirtymissä auttavia tekijöitä, jotka myös edistävät mielenterveyttä ja kokonaisvaltaista jalkapalloilijan terveyttä.

On mahdollista, että olet jalkapallourasi aikana kokenut muitakin haasteita. Mitä nämä haasteet ovat olleet ja mitkä asiat ovat auttaneet sinua selviytymään?

Listassa mainitut hyvinvoinnin työkalut ovat käytännöllisiä, pääasiassa psyykkisiä työkaluja, joita voit käyttää kohdatessasi haasteita urasi eri vaiheissa. Esimerkiksi mielikuvaharjoittelu on yksi hyvinvoinnin työkalu, jota voit käyttää loukkaantumisen yhteydessä. Muita tärkeitä työkaluja ovat muun muassa stressinhallinta- ja tunnetaidot. Muista, että mielenterveyttä voi myös hoitaa hyvinvoinnin työkaluja käyttämällä ja harjoittelemalla. 

Lue lisää: https://www.jpy.fi/fi/uutiset/world-mental-health-day-ldquo-there-is-still-a-stigma-in-sport-about-mental-health-rdquo-

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.

"I think mental health is so important in professional football. My advice to anybody going through a difficult time is having the courage to reach out to team mates, their football club, organisations that can help them deal with their issues."

Ashley Coffey