Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.5.2023

Kun jalkapalloura päättyy: Rasmus Holma

Rasmus Holma päätti oman aktiiviuransa viime kauden jälkeen ja toimii nykyään Eezy Unitedin asiakkuuspäällikkönä Turussa.


Rasmus Holma pelasi TPS:ssa kaudet 2015-2022. (Kuva: Juha Tamminen)

Holma pelasi ensimmäiset pelinsä aikuista sarjoissa kaudella 2011 TuTo:ssa. Sen jälkeen pelejä kertyi ÅIFK:n ja Maskun riveissä. Kaudesta 2015 eteenpäin Holma pelasi TPS:ssa Veikkausliigaa ja Ykköstä ja toimi pitkään myös turkulaisjoukkueen kapteenistossa.

- Ei se helppo päätös ollut. Toki ajatusta lopettamisesta oli tullut palloteltua jonkun verran välillä, mutta kun futista oli niin pitkään pelannut, niin päätöstä oli hankala tehdä. Viime kaudella tuli pari loukkaantumista, joiden aikana ajatus kuitenkin vahvistui, 30-vuotias Holma kertoo.

TPS pelasi viime kaudella Ykköstä ja selvisi liigakarsintoihin, joissa FC Lahti oli kuitenkin lopulta vahvempi. Näin TPS:n pelit jatkuvat Ykkösessä myös tällä kaudella.

- Kesällä ostin asunnon. Korot lähtivät nousuun ja selvä oli, että elämiseen tarvitsee enemmän rahaa. Neuvotteluissa seuran kanssa tuli selkeä viesti, että jos nousua ei tule, ei myöskään budjetti tätä kestä. Sitten viimeisen FC Lahti -pelin jälkeen tuli sellainen fiilis, että tämä oli varmaan tässä.

Holma pohti vielä kauden jälkeen, että voisiko hän yhdistää jalkapallon ja siviilityön. Lopulta tämä kuvio tuntui liian hankalalta, joten Holma ripusti nappikset naulaan.

Tyhjän päälle Holma ei kuitenkaan pudonnut, sillä hän on valmistumassa Turun Kauppakorkeakoulusta.

- Yhdeksän vuotta olen siellä opiskellut ja sen on hyvin pystynyt yhdistämään pelaamisen kanssa. Kiirettä en ole pitänyt valmistumisen suhteen, ja omaan tahtiin olen koko ajan mennyt. Nyt on gradu tehty ja syksyllä on enää pari kurssia. Sen jälkeen saan paperit ulos.

Gradunsa Holma teki aiheesta ”Jaettu johtajuus urheilujoukkueessa”.

- Haastattelin siihen Veikkausliigan valmentajia ja kapteeneja, ja tutkin miten johtajuus on jakaantunut ja mitä eri käytäntöjä siihen on.

Uusi ura Eezy Unitedissa

Palataan vielä viime vuoden loppuun. Päätös oli tehty aktiiviuran päättymisestä ja edessä oli uusien haasteiden etsiminen.

- Kävin muutamissa haastatteluissa ja asiat etenivät ihan hyvin. Jätin oman CV:n myös Eezy Unitedille, jos sieltä voisi löytyä töitä. Kävikin ilmi, että he ovat laajentamassa Turkuun ja etsivät tähän henkilöä. Tässä sitä sitten ollaan, Holma kertoo.

Eezy United on erikoistunut aktiivi- ja entisten urheilijoiden ja valmentajien työllistämiseen.

- Tämä on todella mieluisaa homma, että pääsen auttamaan urheilijoita näissä asioissa, joista itselläni on myös käytännön kokemusta.

Entä mitä vahvuuksia jalkapalloammattilaisuus ja -ura ovat antaneet Holmalle?

- Joukkuepelaaminen ja ryhmässä toiminen. Kilpailuhenkisyys, tavoitteellisuus ja päämäärätietoisuus. Nämä ovat kaikki tärkeitä asioista jalkapallossa, mutta niillä pärjää erinomaisesti myös muissa töissä.

- Ja totta kai jalkapallossa on koko ajan tavoitteet ja raamit, joita kohti ollaan valmiita tekemään töitä. Tämän kautta oppii hyvin sen, että mitään ei saa ilmaiseksi ja töitä pitää tehdä, Holma pohtii.

Holma myös korostaa, että jo aktiiviuran aikana pelaajien kannattaa miettiä omaa tulevaisuuttaan.

- Kaikille tulee jossain vaiheessa eteen se hetki, kun oma futisura päättyy. Uran aikana kannattaa ehdottomasti jo aloittaa opiskelut ja luoda niillä pohjaa tulevaan. Kun se ura päättyy, siinä tulee helposti tyhjä olo, kun se totuttu rytmi ja joukkue puuttuvat ympäriltä. Eli kannattaa pohtia jo hyvissä ajoin vaihtoehtoja, ja opiskella pystyy hyvin pelaamisen ohessa!

- On tosi tärkeä asia, että on joku pohja valmiina jalkapallouran päättymisen jälkeen.

Holma seuraa edelleen jalkapalloa tiiviisti, varsinkin TPS:n pelejä.

- Nautin haluan nauttia vapaista viikonlopuista. Niitä ei ole jalkapallouran aikana juurikaan ollut. Saatan hyvin palata vielä kentille alemmille tasoille, mutta vielä en halua sitoutua mihinkään.


Eezy United on henkilöstöalan yritys, jonka kautta urheilijoilla on mahdollisuus hakea töitä jo aktiiviuran aikana sekä aktiiviuran jälkeen. Erilaisten osa-aikaisten työmahdollisuuksien avulla pelaajat voivat hankkia arvokasta työkokemusta ja verkostoja jo urheilu-uran aikana.

Lue lisää: https://www.eezyunited.fi/