Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
16.3.2022

JPY:ltä jälleen vahva tuki sopimuksettomille pelaajille – ”Todella hyvä kokonaisuus”

Jalkapallon Pelaajayhdistys on jo vuosia kerännyt yhteen sopimuksettomia pelaajia ja järjestänyt heille leirityksiä ja pelejä.


Vuoden 2022 JPY:n sopimuksettomien pelaajien joukkue.

Sopimuksettomien pelaajien toiminta käynnistyi jo vuonna 2011 ensimmäisen kerran, jolloin pelattiin sopimuksettomien pelaajien turnaus Oslossa. Tämän jälkeen toimintamallit ovat hieman muuttuneet ja viime vuodet JPY on järjestänyt talven aikana leirityksiä, joissa ohjelmassa on myös useampi peli. 

JPY:n sopimuksettomien pelaajien toiminta on tarkoitettu JPY:n jäsenille, jotka ovat mukana Pelaajapörssissä. Toiminta on pelaajille maksutonta.

John Allenin johdolla Eerikkilässä

Talvella 2022 JPY:n sopimuksettomien pelaajien joukkue kokoontui helmi-maaliskuussa kolmelle leirille Eerikkilän Urheiluopistoon. Jokaisen leirin yhteydessä JPY:n joukkue pelasi myös yhden pelin. Ensimmäisessä pelissä sopimuksettomien pelaajien joukkue voitti HJK U20 -joukkueen 4-0. Toisessa pelissä kaatui TPS 1-0 ja kolmannessa pelissä PIF 4-1.

HJK:ta vastaan maalintekijöinä olivat kolmesti osunut Keaton Isaksson sekä Jean Fridolin Nganbe Nganbe. TPS-pelin voittomaalista vastasi Jean Fridolin Nganbe Nganbe. PIF-pelissä maalinteossa onnistui kolmesti Luqman Kassim ja kertaalleen Stephane Blanc.

- Kolme voittoa kolmesta kovasta pelistä oli tietysti tosi hyvä suoritus ja kertoi paljon leirityksille osallistuneiden pelaajien hyvästä tasosta. Pelaajat hieman aina vaihtuvat per leiritys esimerkiksi sopimustilanteiden takia, JPY:n Player Development Manager Aku Tervaniemi kertoo.


Eerikkilä tarjosi pelaajille loistavat puitteet harjoitteluun.

Pelien lisäksi sopimuksettomien pelaajien joukkue ahkeroi harjoituskentällä. Valmennuksesta vastasi leirityksillä John Allen apunaan Steven Polack ja mv-valmentaja Mikko Känkänen. Fysiona toimi Ari Alonen ja huoltajana legendaarinen Gunnar Yliharju.

- Pelaajilta tulee aina hyvää palautetta siitä, että pääsee harjoittelemaan joukkueen mukana. Se puuttuu aina arjesta, jos sopimusta ja joukkuetta ei ole. Se on myös kiva, että pelaajat pääsevät treenaamaan nimenomaan sellaisten pelaajien kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa. Muilta pelaajilta voi myös saada hyviä kontakteja, Tervaniemi sanoo.

- Nytkin oli hienoa nähdä, miten pelaajat yrittivät auttaa toisiaan eteenpäin ja hakea peleistä tuloksia joukkueena, Tervaniemi jatkaa. 

Leiritykset pyritään järjestämään niin ammattimaisesti kuin vaan mahdollista. Eerikkilän olosuhteet ovat loistavat ja pelaajat pystyvät keskittymään harjoitteluun ja palautumiseen. Tämän vuoden leirityksillä vieraili FIFPRO:n lääketieteellinen johtaja Vincent Gouttebarge, joka oli puhumassa pelaajille terveysasioista, muun muassa aivotärähdyksistä ja niiden tunnistamisista ja hoitokeinoista. Pelaajat pääsivät myös testaamaan uutta teknologiaa, sillä käytössä yhdellä leirityksellä olivat Bio Eye ja ACT Tracker, joilla tutkittiin päävammoja.

- Pelaajayhdistys haluaa aina tukea pelaajia terveysasioissa sekä toimia myös edelläkävijänä uuden teknologian pilotoimisessa ja testaamisessa. Pelaajat ottivat myös hyvin testit vastaan ja olivat mielellään mukana.


Pelaajat pääsivät kokeilemaan uutta teknologiaa päävammojen tutkimiseen.

Leiritysten tavoitteena on, että mahdollisimman moni pelaaja löytää uuden seuran itselleen. Leiritysten avulla he pääsevät näyttämään taitojaan sekä valmistautumaan mahdollisille testijaksoille.

- Tämän vuoden pelaajista muutama on tehnyt jo sopimuksen, ja pelaajia on mennyt testeille leiritysten jälkeen tai niiden välissä. Myös ulkomailta on osoitettu kiinnostusta tiettyjä pelaajia kohtaa, Tervaniemi kertoo.

”Vahva yhteenkuuluvuuden tunne”

MP:ssä kauden 2021 Ykkösessä pelannut 23-vuotias puolustaja Killian Denoual oli mukana kaikilla kolmella leirityksellä.


Killian Denoual uurasti kaikissa kolmessa pelissä.

- Todella hyvä kokonaisuus ja olosuhteet olivat huippuluokkaa. Eerikkilä on loistava paikka, ruoka terveellistä ja kentät hyvässä kunnossa. Kaikki toimi hyvin. Oli hienoa tavata ja treenata muiden samassa tilanteessa olevien pelaajien kanssa. Siinä syntyi sellainen vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja hyvä ilmapiiri, kun kaikilla on sama tilanne, Denoual kertoo.

- Normaalisti harjoittelen yksin, jos olen ilman sopimusta. Nyt sain mahdollisuuden treenata joukkueen kanssa, joka oli todella hyvä asia. Myös pelit olivat hyvä lisä, ilman sopimusta oleva ranskalaispelaaja jatkaa.

Denoual pelasi ensimmäisessä HJK-pelissä 45 minuuttia. TPS- ja PIF-peleissä hän pelasi täydet minuutit.

- Vastassa oli nuoret joukkueet ja peleissä tuli hyvin esiin meidän kokemus. Kaikki meistä halusi voittaa ja näyttää, että olemme hyviä pelaajia. Halusimme myös kentällä näyttää, että ansaitsemme löytää joukkueen. Voi helposti ajatella, että pelasimme vain näyttääksemme omia taitojamme, mutta halusimme oikeasti pelata myös joukkueena hyvin.

Denoual pelasi viime kaudella kaikki 27 peliä MP:n avauskokoonpanossa. Ranskalaispelaaja pelaa pääasiassa topparina, mutta pystyy pelaamaan myös laitapakkina tai keskikentällä. Tällä hetkellä tulevaisuus on vielä hieman auki.

- Olen edelleen ilman sopimusta ja sitä on vaikea itse hyväksyä. Viime kauden jälkeen olin varma, että löydän joukkueen Ykkösestä tai Veikkausliigasta, mutta ainakaan vielä ei ole löytynyt. Suomessa haluaisin pelata, mutta totta kai nyt katselen myös muita maita, Denoual kertoo.

Tärkeä fyysisen kunnon takia

Kaikilla kolmella leirillä ja kaikissa kolmessa pelissä mukana ollut Alan Henrique oli tyytyväinen myös antiin.


Alan Henrique jakoi kiitosta sopimuksettomien leiritykselle.

- Viihdyin todella hyvin nämä kolme viikkoa. Oli tärkeää päästä jakamaan kokemuksia muiden pelaajien kanssa sekä pitämään itsensä hyvässä kunnossa, IFK Mariehamnissa viime kauden pelannut toppari kertoo.

- Oli erittäin tärkeää päästä treenaamaan juuri sen fyysisen kunnon takia ympäristössä, joka vastaa normaalia joukkuetoimintaa, 30-vuotias Henrique jatkaa.

Henrique pelasi kaikissa kolmessa pelissä.

- Kaikki kolme peliä olivat erilaisia. Välillä pääsimme vähän helpommalla ja välillä oli vaikeampaa, mutta oli erittäin mielenkiintoista päästä näyttämään, että pystymme pelaamaan hyvällä tasolla, Henrique kertaa antia.

Henrique pelasi siis menneen kauden IFK Mariehamnissa. Kauden 2017 brasilialaispelaaja FC Interissä. Muuten hän on kotimaansa lisäksi pelannut Portugalissa, Albaniassa ja Indonesiassa.

- Vaikka sopimusta ei nyt ole, niin olen edelleen Suomessa. Jatkan kovaa harjoittelua ja olen koko ajan valmis uuteen haasteeseen Veikkausliigassa tai jossain muualla, Henrique kertoo.

TALVEN 2022 LEIRITYKSILLÄ OLLEET PELAAJAT

(Suluissa viime kauden joukkue)
Maalivahdit:
Willy Edmond Yemata (FC Finnkurd)
Milo Kallio (FC Inter)
Miika Töyräs (KuPS)
Ville Seppä (Assyriska IK)

Puolustajat:
Killian Denoual (MP)
Alan Henrique (IFK Mariehamn)
Akim Sairinen (DKF Dainava Alytus)
Mustafa Hussein Zada (TPV)
Abdoullah Yousfi (VIFK)
Victor de Paula (MiPK)

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät:
Fabrice Gatambiye (VPS)
Aatu Laatikainen (VPS)
Karzan Jawanmiri (HJS)
Tim Martinen (Atlantis)
Keaton Isaksson (HIFK)
Jean Fridolin Nganbe Nganbe (Ilves-Kissat)
Antoine Lemarie (FC Vaajakoski)
Mohammed Sheikh (NJS)
Clinton Elimita Ekole (CLE)
Luqman Kassim (VPS)
Antti-Pekka Kesonen (Atlantis)
Stephane Blanc (Kemi City FC)
Ali Yasin (TPS 2)