Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
19.5.2023

Ammattilaisena Saksassa: Juho Kilo pelaa ja opiskelee

Hamburger SV:n riveissä Saksassa pelaava Juho Kilo yhdistää jalkapalloammattilaisuuden ja opiskelun Haaga-Helian jalkapalloilijan polulla.


Juho Kilo on tuttu näky Suomen nuorisomaajoukkueissa (kuva: Juha Tamminen / Palloliitto)

Juho Kilo siirtyi Saksaan HSV:n riveihin kesällä 2018 vasta 16-vuotiaana.

- Ei se ollut silloin vaikea päätös. Kun seura ilmoitti, että minut sinne haluaa, niin päätös oli helppo, kesäkuussa 21 vuotta täyttävä Kilo muistelee muutaman vuoden taakse.

Nyt takana on viisi vuotta HSV:n organisaatiossa. Stepit seurassa ovat olleet järkeviä. Ensin pelejä kertyi U17-joukkueessa, sen jälkeen U19-joukkueessa ja nyt Kilo pelaa seuran kakkosjoukkueessa Regional-liigaa isossa roolissa.

Kilon mukaan ero Suomeen on iso monessakin asiassa.

- Kilpailu on paljon kovempaa. Täällä ei ole aikaa nöyristelyyn, jos haluaa pärjätä. Asiat sanotaan suoraan, eikä mitään turhaa mielistelyä ole.  Monesti ne saman pelipaikan pelaajat tulevat tilanteisiin todella kovaa, koska haluavat pelipaikan itselleen.

Ammattilaisjalkapallon maailma on siis varsin kova ja karu.

- Minulla on mennyt kuitenkin kaikki hyvin ja sopeutuminen onnistui nopeasti. Kentällä lähti pelit menemään heti hyvin, joka helpotti myös kentän ulkopuolista elämää.

- Totta kai sillä omalla asenteella on myös iso merkitys. Pitää olla valmis kilpailemaan, eikä saa mitään nöyristellä.

Kilon normaali työpäivä starttaa 8.30 herätyksellä. Sen jälkeen hän ajaa seuran tiloihin aamupalalle ja päivän treenit alkavat kello 11.00. Harjoitusten jälkeen on vielä seuran tarjoama lounas.

- Työt on niin sanotusti tehty siinä puoli kahden aikaan. Välillä meillä on kahdet treenit päivässä, mutta pelejä on ollut niin paljon, että harjoituksia ei ole ollut niin paljon nyt.

Pikkuveli Jesse samassa seurassa

Juhon kanssa samassa seurassa pelaa myös pikkuveli Jesse. Kaksi vuotta nuorempi pikkuveli siirtyi HSV:n organisaatioon kesällä 2020.

- Kun Jesse siirtyi myös tänne, niin siinä oli vähän fiilis, että pitikö nyt samaan seuraan tulla, kun juuri pääsin häntä karkuun, Juho naureskelee.

Juho asuu Hampurissa omassa asunnossa. Pikkuveli puolestaan asuu akatemian asuntolassa.

- Kyllä me vapaa-ajalla paljon ollaan yhdessä. Olemme tosi läheisiä, joten onhan se kiva, että olemme molemmat täällä. Myös vanhemmille on tietysti kiva, että samalla reissulla näkee aina meidät molemmat.

Molemmat veljekset ovat tehneet määrätietoisesti töitä nuoresta pitäen jalkapallon eteen.

- Molemmilla on aina ollut tavoite pelata ulkomailla ammattilaisena, mutta emme kyllä ikinä miettineet, että samassa seurassa olisimme.

Juhon viiden vuoden HSV-ura päättyy kuitenkin tulevana kesänä.

- Tuntuu siltä, että täällä on tie tukossa ykkösjengiin. Sen takia on nyt hyvä etsiä uusi joukkue. Muutaman seuran kanssa on neuvoteltu, mutta tuleva joukkue on vielä auki. Pitää tarkasti miettiä, että mikä olisi sopivin ja paras vaihtoehto minulle.

Opiskelu tuo vastapainoa

Kun jalkapalloilijan työpäivä on paketissa 13.30, jää aikaa myös muulle. Juho Kilo on käyttänyt vapaa-ajan opiskeluun.

- Ensimmäiset kolme vuotta täällä suoritin lukion. Kun valmistuin, niin olen suorittanut avoimessa yliopistossa kursseja ja samalla miettinyt, että mitä alan opiskella enemmän.

Tammikuussa 2023 hän aloitti opiskelut Haaga-Helian jalkapalloilijan opintopolulla.

- Etsin opiskelupaikkoja ja tämä tuntui minulle juuri sopivalta. Luin Leo Väisäsen haastattelun asiasta, ja siitä sain hyvän esimerkin ja tässä sitä ollaan.

Opinnot ovat alkaneet hyvin ja Kilo sai myös hyväksiluettua avoimessa yliopistossa käymiään kursseja.

- Opinnot ovat hyvällä mallilla ja olen tykännyt tosi paljon. Opiskelu tuo hyvää vastapainoa futikseen ja siinä saa hyviä onnistumisia myös kentän ulkopuolella.

Kilo korostaa, että opiskelu ammattilaisuran aikana on tärkeää.

- Siitä saa hyvän tuen ja pohjan tulevaan. Futista ei voi kuitenkaan koko ikäänsä pelata ammatikseen. Samalla opinnot tuovat hyvää järjestelmällisyyttä arkeen.

Haaga-Helian Jalkapalloilijan opintopolun aikana kehitetään tärkeitä perustaitoja ja -osaamisia, jotka antavat hyvän pohjan myöhemmälle tutkinto-opiskelulle, esimerkiksi Haaga-Helian tradenomin tai liikunnanohjaajan tutkinnossa. Myös muut tutkinnot ovat mahdollisia. Uusi ryhmä aloittaa aina elokuussa ja tammikuussa. Haku elokuussa 2023 alkavaan koulutukseen on käynnissä. Haku päättyy 13.8.2023. Lue lisää opintopolusta Haaga-Helian sivuilta.