Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.3.2021

"Etukäteistutkimus on merkittävä asia"

Kun puhutaan ammattiurheilijoista, on erittäin tärkeä asia, että urheilijoiden sydän tutkitaan säännöllisesti.

Veikkausliigan, Kansallisen Liigan ja miesten Ykkösen lisenssiehtojen mukaan kaikille pelaajille pitää tehdä ennen kauden alkua terveystarkastus.

Tarkastuksessa tulee kartoittaa pelaajan sydän- ja verenkiertoelimistön tilanne. Vähimmäistutkimukset ovat sydämen ja keuhkojen auskultaatio, verenpaineen mittaus sekä pieni verenkuva. Sydänfilmi on otettava pelaajan noustessa em. sarjoihin ja sydämen ultraäänitutkimus on tehtävä kertaalleen ennen 21 vuoden ikää. Sarjatasolle yli 21-vuotiaana nousseelle pelaajalle tulee suorittaa tutkimukset viipymättä, mikäli pelaajalla ei ole esittää aiempia EKG- ja ultraäänitutkimustuloksia terveystarkastuksessa.

- Kun puhutaan ammattiurheilijoista, on erittäin tärkeä asia, että urheilijoiden sydän tutkitaan säännöllisesti. Ammatti on kova ja rankka, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa isoja ongelmia, jos taustalla on esimerkiksi perinnöllisiä tai synnynnäisiä sydänvikoja, Sydänsairaalan kardiologian aluepalveluiden palvelujohtaja Vesa Virtanen kertoo.

- Jo FIFA:n ohjeiden mukaankin pelaajille pitää tehdä säännöllisesti tutkimukset. Etukäteistutkimus on merkittävä asia, jolla pystytään jo varhaisessa vaiheessa todentamaan mahdolliset sydänongelmat, Virtanen lisää.

Virtanen korostaa, että sairaana pelaaja ei saa urheilla eikä rasittaa itseään. Näin minimoidaan muun muassa sydänlihastulehdusten riskit.

- Jos pelaaja tuntee poikkeuksellisia tuntemuksia, on hakeuduttava tutkimuksiin. Poikkeuksellisia tuntemuksia voivat olla esimerkiksi rintakipu, hengenahdistus tai rytmihäiriötuntemukset.

Nykyisin terveystarkastukseen kuuluu uutena pakollinen SCAT 5 (tai muu vastaava) testitulosten perustason määritys mahdollisten päävammojen diagnostisoinnin ja seurannan helpottamiseksi.

Sydänsairaala toimii Pelaajayhdistyksen erityisasiantuntijana sydänasioissa.

Sydänsairaala on sydänpotilaiden hoitoon erikoistunut julkinen sairaala, joka tarjoaa seuroille pelaajien screening-palvelua. 
Lue lisää: www.sydansairaala.fi