Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Loukkaantuminen

Loukkaantuminen on prosessi

Jalkapalloilijana ja urheilijana voit kohdata loukkaantumisen missä vaiheessa uraa tahansa. Loukkaantumiset tulevat usein yllätyksenä, sillä suurinta osaa loukkaantumisista ei voida valitettavasti ennustaa. Loukkaantumiset ovat siis yleisesti ei-normatiivisia siirtymiä, tai ei-tapahtumia (esim. ottelu, turnaus tai sarjakausi on jäänyt pelaajalta välistä loukkaantumisen takia).

Loukkaantuminen on prosessi, joka alkaa siitä, kun jalkapalloilija 1) loukkaantuu. Tätä prosessia on havainnollistettu alla olevassa kuvassa. Loukkaantuminen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa uran lopettamiseen jalkapalloilijan omasta tai ulkoisesta päätöksestä, missä vaiheessa loukkaantumisprosessia tahansa. Loukkaantuminen saattaa prosessin alussa tuntua jonkin tasoiselta shokilta kehossa ja mielessä. Monen pelaajan saattaakin olla vaikeaa hyväksyä loukkaantuminen, erityisesti prosessin alussa. Tärkeää olisikin, että pyrit hyväksymään loukkaantumisen, sillä se on ainoa tapa siirtyä elämässä eteenpäin ja 2) kuntoutua. Kuntoutus tarkoittaa fyysistä ja psyykkistä työtä, jota sinun jalkapalloilijana on tehtävä 3) palautuaksesi loukkaantumisestasi ja päästäksesi takaisin pelaamaan jalkapalloa joukkueessa täysipäiväisesti.

Ideaalissa tilanteessa valmentaja, pelaaja ja kuntoutuksesta vastaavat henkilö luovat yhdessä ohjelman, jolla korvataan normiharjoittelua ja kuntoutetaan pelaajaa. Kokonaisvaltaiseen jalkapalloilijan kuntoutukseen kuuluu vamman kuntoutus sekä fyysisen harjoittelun, ravitsemuksen, psyykkisen hyvinvoinnin, mahdollisen kaksoisuran ja terveyden optimointi. Kuntoutuksessa kuntoutetaan koko jalkapalloilijaa, ei pelkästään vammautunutta aluetta.

Yksi isoimmista virheistä, jonka loukkaantuneet urheilijat tekevät on se, että he palaavat sataprosenttiseen urheiluun liian aikaisin. Se voi johtaa uudelleen loukkaantumiseen tai kuntoutuksen pidentymiseen. On erittäin tärkeää, että kuuntelet ja noudatat lääkärien, fysioterapeuttien ja muiden asiantuntijoiden ohjeita tarkasti. Muista kuunnella myös itseäsi ja omaa kehoasi!