FIFPRO on julkaissut kattavan ohjepaketin pelaajille ja seuroille liittyen synnytyksen ja raskauden jälkeiseen kentille paluuseen.
FIFPRO:n ohjeistuksista löytyy neuvoja muun muassa siitä, miten tuoreiden äitien palautuminen otetaan huomioon ja missä vaiheessa he voivat palata täysipainoiseen harjoitteluun ja otteluihin.
Ohjeet on laadittu yhdessä lääketieteen ja oikeustieteen ammattilaisten kanssa. Lisäksi ohjeita laatiessa on konsultoitu lapsia saaneita jalkapalloilijoita, esimerkiksi USA:n MM-Crystal Dunnia sekä Islannin Sara Björk Gunnarsdóttiria.
Viimeisten vuosien aikana jalkapallon parissa on herätty yhä enemmän siihen, että äitiys kuuluu myös jalkapalloilijoille. Vuonna 2021 FIFA:n uusien säännösten mukaan pelaajille on taattava vähintään 14 viikon äitiysloma, josta vähintään 8 viikkoa on oltava lapsen syntymän jälkeen. Äitiysloman aikana pelaajalle maksetaan vähintään kaksi kolmasosaa palkasta. Äitiysvapaan ajaksi pelaajan tilalle voidaan palkata toinen pelaaja, mutta työpaikka pitää taata äitiysvapaalta palaavalle pelaajalle. Seurat eivät saa purkaa pelaajan sopimusta raskauden takia.
Italiassa AC Milan otti myös valtavan harppauksen ja esimerkkiteon äskettäin: Jos pelaaja tulee raskaaksi sopimuksen viimeisen vuoden aikana, seura tarjoaa pelaajalle automaattisesti uuden sopimuksen.
JPY:n hallituksen jäsen, ja tuore äiti, Kaisa Mäki on seurannut ilolla keskustelua asian ympärillä.
- Totta kai suurella mielenkiinnolla, koska asia on itselle ajankohtainen. Näille asioille on ollut tarvetta jo pitkään, joten on hienoa nähdä, että urheilumaailmakin on pikku hiljaa valmiimpi ottamaan äidit vastaan. AC Milanin tarjoama vuoden jatkosopimus on mielestäni todella hieno asia ja yksi konkreettinen teko, jolla voidaan tukea äitiyttä huippu-urheilussa, Mäki kertoo.
Mäki on tutustunut tarkasti myös FIFPRO:n uuteen ohjepakettiin.
- FIFPRO:n ohjeistus teki itseeni vaikutuksen. Siinä on onnistuttu kuvaamaan ja ottamaan huomioon se, miten kokonaisvaltainen prosessi raskaus, synnytys ja sen jälkeinen aika on. Koen uuden ohjeistuksen tärkeäksi apuvälineeksi niin pelaajalle itselleen, mutta myös seuroille.
Kuten Mäki totesi, on urheilumaailma ja jalkapallo pikku hiljaa menossa siihen suuntaan, että äitiys on sielläkin normaalia asia, eivätkä naispelaajat joudu luopumaan jalkapallourastaan raskauden tai äitiyden myötä. Matka on kuitenkin vasta alussa.
- Yhteiskunnassa yleisesti äitiys ja huippu-urheilu on koettu toisensa poissulkevina asioina. Vaikka jalkapallo ei itselle ole ollut vielä se ammatti ja ainoa tulonlähde, niin silti koin joutuvani aina korostamaan ettei raskaus tarkoittanut, että en pelaisi jalkapalloa enää, Mäki korostaa.
- Suunta on siis oikea, mutta avointa keskustelua tarvitaan lisää ja paljon. Olen käynyt raskauden aikana ja lapsen syntymän jälkeen paljon keskusteluja siitä, mitkä suunnitelmani ovat ja miten paluu jalkapalloon raskauden jälkeen on mahdollista.
Mäki on pelannut viimeksi PK-35 Vantaan riveissä. Paluu kentille saattaa olla ajankohtainen jossain kohtaa.
- En halunnut sitoutua mihinkään joukkueeseen tiedettyäni olevani raskaana, kun pelkäsin nimenomaan kohtaavani painetta palata synnytyksen jälkeen takaisin peleihin. Päätin siis jo silloin, että haluan tehdä paluun rauhassa sitten kun olen siihen itse valmis. Ikävä ja kaipuu jalkapallon pariin on kuitenkin ollut valtavan suuri ja katsomossa on tullut oltua lähes joka viikko. Nyt olisi itseasiassa tarkoitus pukea nappikset jalkaan taas tauon jälkeen ja palata treeneihin omaa kehoa ja jaksamista kuunnellen. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo ja millä sarjatasolla sitä vielä joku päivä pelaa.
- Haaveilen kuitenkin siitä, että muutaman vuoden päästä oma poikani voi sanoa ylpeänä, että mun äiti pelaa tuolla, Mäki sanoo.
Tutustus FIFPRO:n ohjeistukseen täältä:
Postpartum Return to Play Guide
https://fifpro.org/media/we4pje5x/fifpro-pprtpg-20-08_en.pdf