Join The Players Union! Register from here.
17.4.2024

Tukea pelaajien arkeen: Matilda Nurmi asiantuntijaharjoitteluun

Matilda Nurmi on aloittanut Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä asiantuntijaharjoittelun.



Nurmi opiskelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Tämän vuoden lopussa Nurmi valmistuu terveystieteiden maisteriksi. Asiantuntijaharjoittelun tavoitteena on tukea pelaajien arkea tarjoamalla JPY:n jäsenille urheilijan ravitsemuspalveluja ja -tukea.

- Jotta pelaajalla on hyvä suorituskyky, pitää hänen olla terve. Ja jotta on terve, pitää ravinnon olla kunnossa. Tämä on tärkein lähtökohta, Nurmi kertoo.

- Monelle terveellinen ruokavalio on varmasti tuttu asia, mutta miten sen voi optimoida omaan lajiin, harjoitteluun sekä kulutukseen, Nurmi lisää.

Nurmi aloitti harjoittelun JPY:ssä huhtikuun toisella viikolla. Harjoittelu kestää kesään asti.

- Olen itse ollut JPY:n jäsen vuodesta 2017 eteenpäin. Nyt olen päässyt tutustumaan vielä lähemmin toimintaan ja on ollut ilo huomata kuinka laaja-alaista JPY:n toiminta on, Nurmi sanoo.

Nurmi pelaa tällä hetkellä Ruotsin toiseksi korkeimmalla tasolla Uppsalan riveissä.

- Kausi alkoi hyvin, kun voitimme avauskierroksella viime kauden joukkueeni (Mallbacken) vieraskentällä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, maalivahtina pelaava Nurmi kertoo.

Kausi 2024 on maalivahdille toinen Ruotsin pelikentillä. Sitä ennen hän pelasi Kansallista Liigaa kuuden kauden ajan TPS:ssa, ONS:ssa, JyPK:ssa ja Åland Unitedissa.

- Tavoite oli lähteä ulkomaille pelaamaan ja pelata ykkösmaalivahtina. Viime kausi sujui hyvin Ruotsissa ja pelasin paljon. Nyt pääsin vielä laadukkaampaan ympäristöön, jossa olosuhteet ovat kunnossa. Voisi sanoa, että nyt kaikki on itsestä kiinni ja tuntuu, että olen kehittynyt paljon jo tässä alkukauden aikana Uppsalassa, 24-vuotias pelaaja sanoo.

Uppsalassa pelaa myös toinen suomalainen, Olivia Mattsson.

- Meillä on nuori joukkue. Tavoitteista ei ole puhuttu ihan suoraan, joten peli kerrallaan mennään eteenpäin. Arki sujuu hyvin, kun treenaamme kaksi kertaa päivässä ja siinä välissä ehtii hyvin sitten tekemään muita asioita.

Nurmi on pelaamisen ohessa opiskellut siis Jyväskylän yliopistossa.

- Tämä on hoitunut tosi hyvin. Liikuntatieteellisessä on hyvin ymmärretty myös urheiluun panostaminen ja ensimmäisen vuoden jälkeen olen pystynyt opiskelemaan pääasiassa etänä koko ajan. Jouluna olisi tavoite valmistua maisteriksi.

Seuraavat kuukaudet Nurmi tuo oman lisänsä myös muiden pelaajien arjen vahvistamiseen ja tukemiseen.

- Harjoittelun työtehtävät tulevat vastaamaan liikuntalääketieteen opintojani, sillä pyrin niissä polarisoimaan tutkittua urheiluravitsemustietoa sen kohderyhmälle. Haluan kertoa terveyden kokonaismerkityksestä työkykyyn – tässä tapauksessa jalkapalloilijan suorituskykyyn – esimerkiksi kertomalla suhteellisesta energiavajeesta sekä keho- ja ruokasuhteesta.

- Työssä pääsen myös yhdistämään tärkeitä mielenkiinnon kohteitani, ravitsemusta ja jalkapalloa juuri siihen tyyliin, mitä olen opintojeni aikana toivonut. Odotan innolla, että pääsen työstämään projektia ja tarjoamaan apua oikeasti kohderyhmälle sen sijaan, että tekemäni työt lukevat vain toiset opiskelijat, Nurmi kertoo.

Tutustu Matilda Nurmen Pro Gradu tutkielmaan:
Suomalaisten naisjalkapalloilijoiden energiansaatavuus ja sen yhteys ravitsemusosaamiseen ja kehonkoostumukseen