Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
22.6.2021

JPY: Seksistinen vihapuhe on huomioitava vakavana rikkomuksena

Jalkapallon Pelaajayhdistys tukee Kansallisen Liigan kannanottoa, että on löydettävä ratkaisuja seksistisen vihapuheen kitkemiseksi niin kentän tasolla tapahtuvan välittömän puuttumisen kuin tarvittaessa rangaistuskäytäntöjen tarkentamisen kautta.

Lue Kansallisen Liigan tiedote tästä.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaan seksuaaliseen häirintään kuuluvan seksistisen vihapuheen tunnusmerkkejä ovat mm. huorittelu tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät kommentit. Huhtikuussa 2021 naisten Futsal-liigan ottelussa ja kesäkuussa 2021 jalkapallon Kansallisen Liigan otteluissa pelaajiin on kohdistunut seksistisen vihapuheen tunnusmerkit täyttävää asenteellista kielenkäyttöä.

Seksuaalinen häirintä tulkitaan Palloliiton rangaistuskäytännöissä vakavaksi rikkomukseksi. Kansallisen Liigan tapauksessa Palloliiton kurinpito ei ole nähnyt seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistön ja siten vakavan rikkomuksen kriteerien täyttyvän.

Sekä THL:n että Väestöliiton määritelmissä seksistinen vihapuhe lasketaan kuuluvaksi seksuaaliseen häirintään, joka puolestaan on vakavana pidettävä rikkomus myös Palloliiton kurinpidossa. Tulevaisuuden liikunta- ja urheiluperhettä rakennettaessa on ensiarvoisen tärkeää, että seksuaaliseksi häirinnäksi tunnustetaan myös seksistinen vihapuhe ja että sitä pyritään entistä järeämmin keinoin kitkemään.

Tasa-arvolain 7 $ ja Yhdenvertaisuuslain 14 $ mukaan häirintää on ”tarkoituksellinen tai tosiasiallinen uhkaavan, vihamielisen, halventavan, nöyryyttävän tai ahdistavan ilmapiirin luominen”. Kahden kuukauden sisään sattuneet tapaukset naisten jalkapallon ja futsalin parissa osoittavat, että lajin sisällä on työtä tehtävänä asenteellisen suhtautumisen kitkemiseksi.

Myös Jalkapallon Pelaajayhdistys näkee keskeisenä asiana, että yhdessä muiden toimijoiden kanssa löydämme ratkaisuja seksistisen vihapuheen kitkemiseksi niin kentän tasolla tapahtuvan välittömän puuttumisen kuin tarvittaessa rangaistuskäytäntöjen tarkentamisen kautta. Nuorille ja aikuisille jalkapalloilijoille on taattava turvallinen ja syrjintävapaa ympäristö.